LIŚĆ POKRZYWY PASTERYZOWANY BIO 220 g - DARY NATURY
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy
5902741009876
PKWiU
10.39.17.0
Masa netto (g)
220
Jednostka miary
szt
Tworzywo op. jednostkowego
Ilość w opakowaniu zbiorczym
10 szt
Waga brutto
0,22 kg
DARY
OPIS PRODUKTU

SKŁADNIKI
liść pokrzywy*, sól (* certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Produkt pastryzowany, konserwowany solą, przed użyciem dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Pokrzywa służy do gotowania zupy, jako farsz do pierogów, dodatek do pasztetów i innych dań.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przepis na zupę z pokrzywy:
Należy przygotować 2 duże garście młodych pokrzyw, 1 cebula, 1 marchew, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki krupczatki, 1.2 l wywaru z mięsa lub kostki bulionowej, 2-3 ziemniaki, sól, pieprz, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka soku cytrynowego. Drobno posiekaną cebule zeszklić na maśle, zasypać mąką i sporządzić jasną zasmażkę. Dodać wywar z mięsa lub kostkę bulionową rozpuszczoną we wrzątku. Dodać utartą marchew, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości w wywarze. Gdy ziemniaki zmiękną dodać wypłukane, drobno posiekane pokrzywy. Zupę doprawić solą i pieprzem, dodać żółtko zmieszane ze śmietaną i zakwasić sokiem z cytryny. Dłużej nie gotować.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 142 kJ / 34 kcal
Tłuszcz: 0,0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g;
Węglowodany: 3,6 g;
w tym cukry: 0,0 g;
Białko: 4,8 g;
Sól: 25,0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

SZCZEGÓŁY PRODUKTU
BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)
WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI: WEGAŃSKI
Certyfikat bio: jest
Kraj Producenta: Polska

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogę jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.