SKŁADNIKI
ekologiczne suszone algi morskie kombu (Laminaria ochroleuca)
OPIS
Algi są ręcznie zbierane w ich naturalnym środowisku, na wybrzeżu Galicji (Zatoka Biskajska i Wody Portugalskie).
Algi kombu są stosowane do aromatyzowania wody, wykorzystywanej do przygotowania zup, bulionów, sosów, dań z ryżem, warzywami, rybami, mięsem czy dań z gulaszem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Stosować tylko do przygotowania wywarów lub bulionów, nie spożywać bezpośrednio. Dodać 1 g alg na 1 litr wrzącej wody, gotować 5 minut i wyjąć algi z wywaru lub z bulionu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu suchego
Wartość energetyczna: 745 kJ/179 kcal
Tłuszcz: <0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 18 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 34 g
Białko: 9,2 g
Sól: 5,1 g
Jod: 426110 µg (284073 %)**
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g bulionu
Wartość energetyczna: 5 kJ/1 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0,02 g
Jod: 118 µg (79 %)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia jodu (dla osoby dorosłej)
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać MIĘCZAKI, SKORUPIAKI, RYBY.
UWAGA
Biały nalot, który może pojawiać się na algach to sól morska
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.