SKŁADNIKI
algi moskie Nori* (Pyropia spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Wodorosty uprawiane w Północno-zachodniej części Pacyfiku, zbierane ręcznie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Moczyć wodorosty w dużej ilości wody przez 5 minut. Po nawodnieniu jego waga zwiększa się pięciokrotnie. Gotować 5 minut.
Nawodnione algi można stosować w sałatkach, ceviche lub tatarze, a także do zup, kremów, krokietów, jajecznicy lub ryżu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu suchego
Wartość energetyczna: 909 kJ/218 kcal
Tłuszcz: 1,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g
Węglowodany: 10 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 32 g
Białko: 24 g
Sól: 5,9 g
Jod: 8616 µg (5744 %)**
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g produktu nawodnionego
Wartość energetyczna: 134 kJ/32 kcal
Tłuszcz: <0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 3,2 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 1,7 g
Białko: 3,0 g
Sól: 0,35 g
Jod: 1217 µg (811 %)**
** dzienna referencyjna wartość spożycia jodu (dla osoby dorosłej)
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać MIĘCZAKI, SKORUPIAKI, RYBY.
UWAGA
Może zawierać drobne materiały naturalne pochodzenia morskiego
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu.