PRODUKTY BEZGLUTENOWE POD MARKĄ BIO PLANET
Dwa lata temu w zakładzie konfekcjonowania surowców ekologicznych Bio Planet w Wilkowej Wsi uruchomiliśmy wydzielony zakład konfekcjonowania, tylko dla surowców alergennych, tj. zbóż zawierających gluten, orzechów, orzeszków ziemnych, sezamu i soi. Tym sposobem wyeliminowaliśmy ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego surowców niealergennych, co pozwoliło nam usunąć z etykiet tych produktów informację o możliwej kontaminacji. To był pierwszy, kluczowy etap projektu, zakładającego konfekcjonowanie produktów bezglutenowych. Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, oczekujących produktów z deklaracją bezglutenowości, wytypowaliśmy 9 rodzajów bio surowców (kasza jaglana, kasza gryczana niepalona, ryż biały długi, ryż brązowy długi, wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, morele suszone, daktyle suszone, śliwki suszone kalifornijskie). Kolejno kupowane partie tych surowców poddajemy analizie w zewnętrznym laboratorium akredytowanym potwierdzającą, że zawartość glutenu nie przekracza 20 mg / kg. Na etykietach tych produktów dodaliśmy symbol przekreślonego kłosa oraz informację słowną na kontretykietach „Produkt bezglutenowy”. Pozostawiliśmy tym produktom poprzednio używane kody EAN. W najbliższych dniach na półkach i witrynach sklepowych pojawią się pierwsze bezglutenowe produkty pod marką Bio Planet!



Tagi: