SKŁADNIKI
mąka* 45,3 % (z PSZENICY ORKISZ* typ 2000, z PSZENICY ORKISZ* typ 1050, mąka ŻYTNIA* typ 720 (w zakwasie)), woda, płatki ŻYTNIE*, płatki z PSZENICY ORKISZ* 3,5 %, ziarno słonecznika*, siemię lniane*, sól. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Chleb wypiekany z mąki pochodzącej z gospodarstwa ekologicznego Juchowo Farm. ORKISZ to odmiana pszenicy. Mąka pozyskiwana jest z pradawnych odmian zbóż, nie poddawanych modyfikacjom genetycznym, jest wolno mielona we własnym młynie żarnowym. Chleb powstaje na naturalnym zakwasie. Bardzo dobry surowiec, prosty skład, tradycyjny sposób wyrabiania i wypieku chleba są gwarantem uzyskania wyśmienitego smaku oraz zachowania cennych wartości odżywczych. Chleb orkiszowy jest doskonałym wyborem ze względu na swoje bogactwo w błonnik, białko. Jest lekkostrawny i wspiera układ pokarmowy, a także dzięki błonnikowi daje długotrwałe uczucie sytości. Zakwas zaś powoduje, że jest łatwiejszy do przyswojenia przez nasz organizm.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 843 kJ /200 kcal
Tłuszcz: 2,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,28 g
Węglowodany: 35 g
w tym cukry: 1,3 g
Błonnik: 5,7 g
Białko: 6,0 g
Sól: 1,4 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu i chłodnym miejscu.