SKŁADNIKI
płatki OWSIANE pełnoziarniste bezglutenowe** 84 %, len złocisty mielony*, mielone łuski babki jajowatej*, otręby OWSIANE bezglutenowe** 2 %, sól kamienna. (*certyfikowany składnik ekologiczny, **składniki z rolnictwa biodynamicznego [88 %])
OPIS
Mieszanka do wypieku owsianych bułek bezglutenowych. Opakowanie wystarcza na 8 bułek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Potrzebujesz: 350 g mieszanki do bułek, 400 ml letniej wody.
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra - dół.
2. W misce wymieszaj krótko mieszankę na bułki z 400 ml wody. Pozostaw ciasto do napęcznienia na 5 minut.
3. Mokrymi dłońmi podziel ciasto na osiem równych części, uformuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij kawałki ciasta na płasko, aby miały około 2 cm wysokości.
4. Umieść bułki (bez czasu na wyrastanie) na średnim poziomie w nagrzanym piekarniku.
5. Po około 35 minutach wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówka: Bułki dobrze nadają się do zamrażania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g suchej mieszanki
Wartość energetyczna: 1540 kJ/366 kcal
Tłuszcz: 8,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g
Węglowodany: 52 g
w tym cukry: 0,8 g
Błonnik: 14 g
Białko: 13 g
Sól: 1,8 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać SOJĘ, ORZECHY, ORZESZKI ZIEMNE, NASIONA SEZAMU, GORCZYCĘ i ŁUBIN.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.