MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA OWSIANO - KUKURYDZIANEGO BEZGLUTENOWA BIO 550 g - BIOVEGAN
GLUTEN FREE MIX FOR OAT-CORN BREAD ORGANIC 550 g - BIOVEGAN
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy (EAN)
4005394287712
Masa netto (g)
550
Masa brutto (kg)
0,660
Objętość brutto (ml)
Jednostka miary
szt
Tworzywo op. jednostkowego
Ilość w opakowaniu zbiorczym
6 szt
Masa brutto (kg)
0,66 kg
BIOVEGAN
OPIS PRODUKTU
SKŁADNIKI
płatki OWSIANE* (bezglutenowe) 51 %, skrobia kukurydziana*, mąka OWSIANA pełnoziarnista* (bezglutenowa) 13,2 %, mąka kukurydziana*, białko lniane*, sól, zaczyn OWSIANY w proszku* (bezglutenowy), łuski babki płesznik*, syrop ryżowy*, kwas: winiany potasu, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu. (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Ekologiczna mieszanka do wypieku chleba z 51 % płatkami owsianymi.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Potrzebujesz: 500 ml wody, 2 łyżki (20 ml) octu (np. ocet jabłkowy), formę do pieczenia (20 cm lub 25 cm), mikser ręczny z hakiem do ciasta, opcjonalnie: płatki OWSIANE do posypania na wierzchu.

1. Rozgrzać piekarnik do 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją grzania góra/dół i umieścić w piekarniku żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Teraz dobrze nasmarować formę do pieczenia (20 lub 25 cm).
2. Wsypać mieszankę chlebową, dodać wodę i ocet do miski. Wszystko wyrabiać mikserem ręcznym z hakiem do ciasta, aż powstanie gładkie ciasto (maks. 1 do 2 minut). Nie wyrabiać ciasta zbyt długo!
3. Teraz wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i wygładzić – np. za pomocą zwilżonej szpatułki.
4. Odstawić ciasto na 15 minut, aż piekarnik się nagrzeje.
5. Wstawić foremkę do piekarnika i piec chleb na środkowej półce przez 60 minut.
6. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i ostudzić na ruszcie

Wskazówka: możesz być kreatywny podczas dekorowania chleba owsianego. Pestki i nasiona, które zapewniają odrobinę dodatkowego chrupania, są również świetnymi dodatkami.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g (po przygotowaniu z octem jabłkowym)
Wartość energetyczna: 935 kJ/221 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Weglowodany: 40 g
tym cukry: 0,7 g
Błonnik: 4,8 g
Białko: 6,3 g
Sól: 1,4 g

UWAGA
Ocet służy wyłącznie do utrwalenia chleba, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość. Zapach i smak octu znikną podczas pieczenia.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed ciepłem.
SZCZEGÓŁY PRODUKTU
BEZ GLUTENU (deklaracja): BEZ GLUTENU (deklaracja)
BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)
CERTYFIKAT BIO: CERTYFIKAT BIO
WEGAŃSKI: WEGAŃSKI
WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI
KRAJ PRODUCENTA: Niemcy

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.