NOWOŚĆ
MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO BEZGLUTENOWA 400 g - CELIKO
GLUTEN-FREE MIXTURE FOR BAKING RICE BREAD 400 g - CELIKO
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy (EAN)
5900038001145
Masa netto (g)
400
Masa brutto (kg)
0,420
Objętość brutto (ml)
Jednostka miary
szt
Tworzywo op. jednostkowego
Ilość w opakowaniu zbiorczym
8 szt
Masa brutto (kg)
0,42 kg
CELIKO
OPIS PRODUKTU
SKŁADNIKI
skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa (30 %), glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, drożdże suszone, sól.

OPIS
Koncentrat chleba ryżowego w proszku do przygotowania chleba, bułek, pyz drożdżowych i pizzy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
**** Chleb lub bułki
Przygotować na chleb lub bułki:
- 1 opakowanie koncentratu chleba ryżowego (400 g)
- 130 ml MLEKA*
- 220 ml wody
- 1 łyżka stołowa oleju lub stopionego masła
- 2 JAJA*,
Porcja na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
- Chleb można wypiekać bez JAJEK i/lub mleka
- Jako zamiennika jaj użyj 80- 90 ml wody lub napoju roślinnego
- Jako zamiennika MLEKA użyj wody lub napoju roślinnego w proporcji 1:1.

Wykonanie chleba/bułek:
1. Mieszankę wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i MLEKO o temp. ok. 35 °C, tłuszcz oraz jaja. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 minut.
Ciasto powinno być bardzo gęste.
2. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki o wymiarach 12x26 cm (chleb) lub uformowanych na szklance małych foremek z folii aluminiowej (bułki).
3. Powierzchnię posmarować olejem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut (chleb) i na 15 minut (bułki).
4. Piec w temperaturze 200 °C, 40-45 minut (chleb), i 30 minut (bułki). Wyrośnięte ciasto w foremkach z folii aluminiowej można uparować na pyzy drożdżowe. Chleb można wypiekać w automacie do chleba.
Stosować program do wypieku pieczywa bezglutenowego lub krótki (w zależności od stosowanego urządzenia).

****Pizza
Przygotować do pizzy
- 200 g koncentratu mąki
- 65 ml mleka
- 110 ml wody
- 1/2 łyżki stołowej lub stopionego masła
- 1 jajo
- składniki do pizzy wg upodobania: sos pomidorowy, SER żółty, warzywa, wędliny, przyprawy.

Wykonanie pizzy:
1. 200g mieszanki wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i MLEKO o temp. ok. 35 °C, tłuszcz oraz jajo.
2. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 minut. Ciasto powinno być bardzo gęste.
3. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy ok. 20 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
4. Górę ciasta posmarować delikatnie sosem pomidorowym, a następnie ułożyć składniki wg upodobania.
5. Całość posypać przyprawami oraz startym serem.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C, 30-35 minut.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g KONCENTRATU
Wartość energetyczna - 1424 kJ/340 kcal
Tłuszcz - 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 78 g
w tym cukry - 4,8 g
Białko - 3,0 g
Sól - 1,8 g

INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać soję, mleko i ich pochodne.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.