SKŁADNIKI
mięso wieprzowe*, sól, cukier trzcinowy*, mieszanka ziół*, przyprawy*, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; substancja konserwująca: azotyn sodu. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Mortadella to włoska wędlina, której początki sięgają XIV wieku w Bolonii. Produkowana jest z mielonego mięsa wieprzowego (preferowana jest łopatka) i tłuszczu z podgardla, z dodatkiem soli, całego czarnego pieprzu i kawałków pieprzu. Wędlina jest gotowana w piecach, a następnie szybko chłodzona. Charakteryzuje się owalnym lub cylindrycznym kształtem, jasnoróżowym kolorem i aksamitną teksturą z widocznymi kawałkami tłuszczu. Mortadella podawana jest w cienkich plastrach lub kostkach, z chlebem lub makaronem. Można ją skropić octem balsamicznym z Modeny dla wzmocnienia smaku. Doskonale komponuje się z czerwonym, musującym winem, takim jak Lambrusco.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1290 kJ / 311 kcal
Tłuszcz: 26 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9,9 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 18 g
Sól: 2,1 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od 0 do +4°C.