SKŁADNIKI
ekologiczny olej z prażonych ORZECHÓW WŁOSKICH.
OPIS
Prażona wersja oleju z orzechów włoskich idealnie sprawdzi się w przypadku miłośników szlachetnej nuty orzecha włoskiego. W procesie produkcji tego szlachetnego oleju dla smakoszy ziarna orzecha włoskiego są delikatnie prażone bezpośrednio przed tłoczeniem, dzięki czemu uzyskuje się jeszcze bardziej intensywny aromat. Surowce do produkcji tego oleju pochodzą od francuskich rolników i drobnych organizacji rolniczych w Mołdawii, co zapewnia lokalne zatrudnienie przez cały rok.
Olej z orzechów włoskich jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i jest dzięki temu szczególnie wartościowy nie tylko pod względem kulinarnym, lecz również z uwagi na swoje właściwości odżywcze. Zastąpienie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej z prażonych orzechów włoskich nie może być podgrzewany. Doskonale nadaje się do przygotowania dań kremowych i deserów. Dodanie go podczas pieczenia do lukru wspaniale wzbogaci aromat i smak ciasteczek. Olej podkreśla również smak sałatek lub dań rybnych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3367 kJ/818 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 8,3 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 18 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 65 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Kwas alfa-linolenowy (Omega 3) - 9,2 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu