SKŁADNIKI
Papryka chili, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól.
OPIS
Indianie z Ameryki Południowej, skąd pochodzi papryka, używali chili jako środka bojowego. Gryzące opary smażonej lub sproszkowanej papryki kierowano na wrogów w celu ich oślepienia. Jak silne są te właściwości zrozumieliśmy, kiedy zaczęliśmy produkować przetwory z chili i jej opary w czasie krojenia zaczęły unosić się w zakładzie.
Papryka jest tak ostra, że wystarczy dodać jedną łyżeczkę i duży garnek zupy będzie pikantny. Idealna do sosów, gulaszy, krupniku, grochówek, potraw z roślin strączkowych, pasztetów, do potraw z grilla, do kanapek. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy deser możecie przygotować nasze gruszki w syropie polane czekoladą z dodatkiem dekoracyjnych, czerwonych kawałeczków naszej papryki chili.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g po odsączeniu
Wartość energetyczna: 197 kJ / 46 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 10 g
w tym cukry: 6,9 g
Białko: 1,6 g
Sól: 1,1 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w zacienionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.