SKŁADNIKI
quinoa czerwona (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna quinoa czerwona, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1529 kJ / 363 kcal
Tłuszcz - 6,2 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany - 59 g,
w tym cukry - 3,5 g
Błonnik - 9,6 g
Białko - 13 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.