SKŁADNIKI
TUŃCZYK bonito (Katsuwonus pelamis) 75 %, woda 24 %, sól morska.
OPIS
Nasz TUŃCZYK jest łowiony pojedynczo za pomocą wędki, co zapobiega przełowieniu oraz przypadkowemu połowowi innych gatunków ryb. Ta metoda wspiera zrównoważoną ochronę zasobów rybnych, umożliwiając ich zachowanie dla przyszłych pokoleń.
Przybrzeżne połowy na pobliskich wodach Atlantyku pozwalają uniknąć długich transportów na duże odległości, które negatywnie wpływają na bilans energetyczny i zwiększają emisję dwutlenku węgla. Ponadto krótkie trasy transportowe pomagają zachować wysoką jakość ryb.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 412 kJ/97 kcal
Tłuszcz: 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,1 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,2 g
Węglowodany: 0,5 g
w tym cukry: 0,5 g
Błonnik: 1,0 g
Białko: 23 g
Sól: 0,48 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Po otwarciu przechowywać w zamkniętym, niemetalicznym pojemniku w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.