SKŁADNIKI
woda 60 %, burak* 38 %, czosnek* 1 %, sól 1 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Czy wiesz, że od pokoleń stosujemy naturalną metodę kiszenia barszczu czerwonego. Dzięki doborowi składników najwyższej jakości produkt jest niepasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i przeciwutleniaczy.
Przepis na charsznicki barszcz czerwony z borowikami
Namocz w niewielkiej ilości chłodnej wody 150 g suszonych borowików. Obierz 3 kilogramy buraków, korzeń pietruszki, 2 marchewki, cebulę oraz 3 ząbki czosnku i pokrój w plastry. Połącz warzywa z grzybami oraz wodą, w której się moczyły. Całość zalej 3 litrami wody i gotuj około godziny na małym ogniu. Kiedy warzywa staną się miękkie odcedź je, a wywar zalej barszczem czerwonym na zakwasie. Dopraw solą i pieprzem. Nie dopuszczaj do wrzenia. Podawaj z jajkiem na twardo lub uszkami.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna: 117 kJ/28 kcal
Tłuszcz: <0,03 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,03 g
Węglowodany: <2,5 g
w tym cukry: 1,5 g
Białko: 0,4 g
Sól: 1,5 g
UWAGA
Przed użyciem wstrząsnąć do całkowitego rozpuszczenia naturalnego osadu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.