SKŁADNIKI
KARMAZYN atlantycki (Sebastes marinus), sól.
Złowione w Północno-Wschodnim Atlantyku (FAO 27) za pomocą włoków pelagicznych lub okrężnic.
OPIS
Wędzone dymem olchowo-bukowym w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Mięso karmazyna charakteryzuje się pięknym białym kolorem i delikatnym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako zdrowe i szybkie śniadanie. Zawiera bardzo mało ości. Jest to gatunek drapieżny, dziko żyjący. Występuje w wodach Oceanu Atlantyckiego oraz zimnych morzach północnych. Najdorodniejsze okazy mogą sięgać prawie metra długości i aż 10 kilogramów wagi. Żyją nawet 200 lat. U nas znajdziecie trochę mniejszy okaz.
UWAGI
Produkt o zmiennej wadze, waga może różnić się od podanej na platformie o +/- 30 %.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 485 kJ / 116 kcal
Tłuszcz: 1,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 25 g
Sól: 2,0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C