SKŁADNIKI
Hatcho miso 63,7 % (SOJA, woda, sól morska, prażona mąka SOJOWA, koji), pasta SEZAMOWA, olej SEZAMOWY, korzeń lotosu 6,5 %, marchew 6,5 %, łopian 6,5 %.
OPIS
Tekka powstaje poprzez duszenie mielonego korzenia łopianu, marchwi i korzenia lotosu w nierafinowanym oleju sezamowym, a następnie dodanie Hatcho Miso i gotowanie przez ok. 5-7 h aż odparuje wilgoć i mieszanka zrobi się krucha.
Ze względu na skondensowany charakter i intensywność smaku przyprawę TEKKA należy stosować oszczędnie, w niewielkich ilościach. Ponieważ w składzie Tekka występuje słone Miso, więc należy ograniczyć ilość dodawanej podczas gotowania soli.
Przyprawa zalecana do posypywania kasz, makaronu lub warzyw.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1913 kJ / 461 kcal
Tłuszcz: 31 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,3 g
Węglowodany: 13 g
w tym cukry: 0,9 g
Białko: 26 g
Sól: 11 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu