SKŁADNIKI
ekologiczny olej rzepakowy virgin, nierafinowany.
OPIS
Dzięki zrównoważonemu połączeniu kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest uważany za szczególnie wartościowy tłuszcz kulinarny. Idealna proporcja między niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 korzystnie wpływa na regulację stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto olej rzepakowy stanowi cenne źródło tłuszczu w pokarmach uzupełniających dietę dla niemowląt i małych dzieci.
Smak oleju rzepakowego firmy Bio Planete tłoczonego z rzepaku niemodyfikowanego genetycznie wzbogaca także smak dań podawanych na zimno. Rześki aromat nasion akcentuje smak pożywnych dań, w pełni ukazując swój potencjał w sałatkach coleslaw, a także w sałatkach z fasolą, ziemniakami i makaronem. Olej rzepakowy wyśmienicie sprawdza się w marynatach do warzyw.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3404 kJ/828 kcal
Tłuszcz - 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,5 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 60 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 26 g
Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukrów, białka i soli.
Witamina E - 26 mg [217 % dziennej referencyjnej wartości spożycia witaminy E (dla osoby dorosłej)]
kwasy Omega 3 - 7,4 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ORZESZKI ZIEMNE, NASIONA SEZAMU, MIGDAŁY, ORZECHY LASKOWE i ORZECHY włoskie.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.