SKŁADNIKI
ekologiczny olej słonecznikowy wysokooleinowy, rafinowany.
OPIS
Ten uniwersalny olej idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i smażenia w głębokim tłuszczu. Uzyskiwany jest ze specjalnych, mocno oleistych odmian słonecznika i wyróżnia się wyjątkową odpornością na wysokie temperatury – aż do 210°C. Dzięki temu doskonale podkreśla aromaty potraw – można na przykład zastąpić nim MASŁO w kruchych wypiekach i ciastach. Co więcej, produkt nadaje się do szybkiego obsmażania i smażenia w głębokim tłuszczu mięs, RYB, tofu, burgerów warzywnych oraz ziemniaków. Duża zawartość witaminy E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawiają, że jest to również cenny składnik codziennej diety.
Opakowanie jest idealne do częstego używania w domu i w lokalach gastronomicznych. Olej w opakowaniu „Oil in Box” zachowuje świeżość przez dłuższy czas po otwarciu, a kranik umożliwia precyzyjne dozowanie bez rozlewania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3367 kJ/819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 80 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 4,0 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Witamina E - 37 mg (308 %)**
**dzienna referencyjna wartość spożycia witaminy E (dla osoby dorosłej)
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ORZESZKI ZIEMNE i inne ORZECHY, nasiona SEZAMU, SOJĘ
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego