SKŁADNIKI
wysokooleinowy olej słonecznikowy* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ten uniwersalny olej idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i smażenia w głębokim tłuszczu. Uzyskiwany jest ze specjalnych, mocno oleistych odmian słonecznika i wyróżnia się wyjątkową odpornością na wysokie temperatury – aż do 210°C. Dzięki procesowi odwadniania (dezodoryzacji) bezpośrednio po tłoczeniu olej ma neutralny smak i zapach. Dzięki temu doskonale podkreśla aromaty potraw – można na przykład zastąpić nim MASŁO w kruchych wypiekach i ciastach. Co więcej, produkt nadaje się do szybkiego obsmażania i smażenia w głębokim tłuszczu mięs, RYB, tofu, burgerów warzywnych oraz ziemniaków. Olej wymieniać maksymalnie po 10 użyciach.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna - 3367 kJ/819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 80 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 4,0 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
Witamina E - 37 mg (308 %)**
**dzienna referencyjna wartość spożycia witaminy E (dla osoby dorosłej)
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ORZESZKI ZIEMNE i inne ORZECHY, nasiona SEZAMu, SOJĘ
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego