SKŁADNIKI
ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin.
OPIS
Na Krecie, greckiej wyspie pełnej legend, panuje śródziemnomorski klimat idealny do uprawy oliwek. Ciepłe lato, łagodna zima i słabe opady deszczu stwarzają ku temu najlepsze warunki.
Chania Kritis, Oliwa z oliwek z Krety (PGI) firmy Bio Planete powstaje w skąpanym w słońcu regionie Chania na północy wyspy. Wyjątkowość tej oliwy polega na chronionym oznaczeniu geograficznym (PGI). Oznacza to, że przynajmniej jeden z etapów jej produkcji (produkcja, przetwarzanie, wytwarzanie) musi przebiegać na wyznaczonym obszarze. Oliwki Koroneiki, z których wytwarzana jest ta wyjątkowa jednoodmianowa oliwa, są zbierane ręcznie z ponad 10 tysięcy drzew oliwnych uprawianych przez naszego partnera.
Oliwa nadaje przygotowywanym daniom świeżości o przyjemnej, śródziemnomorskiej nucie, doskonale komponując się z surowymi warzywami, gorącymi daniami z warzyw oraz greckim serem feta. Owocowy, zrównoważony smak pieści podniebienie subtelnymi niuansami aromatów świeżych ziół i cytryny.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3367 kJ/819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 15 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
UWAGA
Gdy temperatura spada w okolice 5ºC, niektóre kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie zaczynają zamarzać. Przed zamarznięciem oliwa nabiera mętnego wyglądu.
Wystarczy, że przystawisz butelkę z oliwą do źródła ciepła, a oliwa wróci do poprzedniego wyglądu. Oczywiście oliwa jest w doskonałym stanie i nadaje się do spożycia.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.