NOWOŚĆ
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN WYSOKOPOLIFENOLOWA FENOLIO PDO TERRA DI BARI CASTEL DEL MONTE BIO 500 ml - LEVANTE
ORGANIC EXTRA VIRGIN OLIVE OIL HIGH POLYPHENOL FENOLIO PDO TERRA DI BARI CASTEL DEL MONTE 500 ml - LEVANTE
OZNACZENIA I LOGISTYKA
Kod kreskowy (EAN)
8011845006050
Objętość netto (ml)
500
Masa brutto (kg)
0,775
Objętość brutto (ml)
Jednostka miary
szt
Tworzywo op. jednostkowego
Ilość w opakowaniu zbiorczym
6 szt
Masa brutto (kg)
0,78 kg
OPIS PRODUKTU
SKŁADNIKI
Ekologiczna oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

OPIS
Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin FENOLIO Terre di Bari ChNP to oliwa o ponad dwukrotnie wyższym stężeniu polifenoli (690 mg/kg) w porównaniu do "standardowych" oliw.
Składa się na to kilka czynników:
Użyta odmiana: FENOLIO jest wytwarzana z odmian oliwek naturalnie bogatych w polifenole, takich jak Coratina, znana z wyraźnego gorzkiego i ostrego smaku.
Czas zbiorów: oliwki zbierane są na samym początku dojrzewania, kiedy zawartość polifenoli osiąga szczyt. Takie podejście prowadzi do niższej wydajności ekstrakcji, ale skutkuje uzyskaniem oliwy niezwykle bogatej w związki fenolowe.
Zoptymalizowana ekstrakcja i przetwarzanie: tłoczenie w niskiej temperaturze w ciągu 12–24 godzin po zbiorze.
Kontrola tlenu w krytycznych fazach w celu zminimalizowania utleniania polifenoli.
Filtracja i przechowywanie oliwy w kontrolowanej temperaturze, aby spowolnić naturalny spadek zawartości polifenoli.

Wysoka zawartość polifenoli: 690 mg/kg. Polifenole w oliwie z oliwek pomagają w ochronie lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 20 g oliwy z oliwek dziennie. Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.

Zaleca się codzienne spożywanie FENOLIO w postaci surowej, jako elementu zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia w celu osiągnięcia maksymalnych korzyści.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna: 3389 kJ/824 kcal
Tłuszcz: 92 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 71 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 8 g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól 0 g
Polifenole: 63 mg 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła.

SZCZEGÓŁY PRODUKTU
BEZ CUKRU (w składnikach): BEZ CUKRU (w składnikach)
BEZ GLUTENU (w składnikach): BEZ GLUTENU (w składnikach)
CERTYFIKAT BIO: CERTYFIKAT BIO
WEGAŃSKI: WEGAŃSKI
WEGETARIAŃSKI: WEGETARIAŃSKI
KRAJ POCHODZENIA SKŁADNIKÓW: Włochy
KRAJ PRODUCENTA: Włochy
Kategorie: Oleje, oliwy \ oliwy

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.