SKŁADNIKI
woda, zakwas chlebowy (mąka ŻYTNIA*, woda) 14,5 %, mąka ŻYTNIA*, sól. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Opakowanie na 4 litry żuru tradycyjnego.
Czy wiesz, że od pokoleń stosujemy naturalną metodę kiszenia żuru. Dzięki doborowi składników najwyższej jakości produkt jest niepasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i przeciwutleniaczy.
Przepis na Charsznicki żur na zakwasie:
Gotujemy 3,5 l wody z wędzonymi żeberkami. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojony wędzony boczek i kiełbasę. Zdejmujemy boczek i kiełbasę, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Opakowanie z żurkiem dokładnie mieszamy, wstrząsając, następnie wlewamy do wywaru. Dodajemy cebulę, skwarki, boczek i kiełbasę. Gotujemy około 5 minut, doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Po odstawieniu zabielamy kwaśną śmietaną.
Podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub puree.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
Wartość energetyczna: 195 kJ/46 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g
Węglowodany: 9,2 g
w tym cukry: 0,5 g
Białko: 1,3 g
Sól: 0,45 g
UWAGA
Przed użyciem wstrząsnąć do całkowitego rozpuszczenia naturalnego osadu. Dopuszcza się osad mączny na powierzchni oraz lekkie zagazowanie produktu.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.