SKŁADNIKI
mąka PSZENNA typ 500, masa z białego maku (biały mak 70 %, cukier, miód, MASŁO, MLEKO, bakalie [MIGDAŁY, rodzynki]), cukier, drożdże, MASŁO, MLEKO, JAJA, ORZECHY WŁOSKIE, sól, naturalny aromat waniliowy.
OPIS
Każdego roku, 11 listopada, w Poznaniu i całej Wielkopolsce pachnie białym makiem, wanilią i masłem. To właśnie wtedy obchodzone jest święto patrona miasta – świętego Marcina, a wraz z nim dzień, w którym królują rogale świętomarcińskie, czyli rogale z białym makiem i bakaliami.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1550 kJ /370 kcal
Tłuszcz: 18 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9,0 g
Węglowodany: 42 g
w tym cukry: 15 g
Białko: 7,0 g
Sól: 0,4 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.