SKŁADNIKI
schab wieprzowy b/k, peklosól (substancja konserwująca: azotyn sodu), sól, glukoza spożywcza, kultury starterowe bakterii
OPIS
Produkt surowy, dojrzewający, wędzony.
Ze 154 g mięsa wyprodukowano 100 g wędliny dojrzewającej.
Obecność białego nalotu na wędlinach to naturalny efekt aktywności szlachetnych kultur starterowych bakterii kwasu mlekowego uczestniczących w procesie dojrzewania oraz krystalizacji soli podczas suchego peklowania. Występowanie różnych barw jest wynikiem zmiany struktury mięsa podczas cięcia (tęczowy kolor i zjawisko załamania światła) oraz braku używania przeciwutleniaczy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 737 kJ/175 kcal
Tłuszcz: 3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 1,1 g
w tym cukry: 0,1 g
Białko: 34,6 g
Sól: 2,8 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze od +1 do +7°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 14 dni (rekomendowane zabezpieczenie przed obsuszeniem).